Orgel – virtueel pijporgel

 

Onlangs heeft Acoustic Alignment voor de Nederlandse Orgel Federatie de extra laagondersteuning bij een Hauptwerk demonstratie voor haar rekening genomen. Dit was op je jaarlijkse bijeenkomst, dit jaar in De Meente in Steenwijk, in een enorme multifunctionele (sport)hal. Acoustic Alignment heeft voor het sublaag van pijporgel (16-64Hz) 4 compacte subwoofers ontworpen.

 

Deze OTL subwoofers – Organ Tuned Labyrinth – zijn ontworpen volgens het transmissielijn principe (denk aan PMC studio luidspekers en bijvoorbeeld TL ontwerpen met de KEF B139 vroeger) en de afstemfrequentie ligt nabij het onderste grensgebied van het menselijk gehoor. Doordat het luchtvolume van de luidsprekerkast als één geheel in trilling is, klinkt dit open systeem opvallend ‘natuurlijk’ en ‘live-like’.

 

De OTL-subwoofers kunnen behalve als multisub, ook solo of per twee in kleine(re) ruimtes worden toegepast voor het weergeven het sublaag van een (simulatie) pijporgel. Terwijl gewone subwoofers, bedoeld voor muziek of film, akoestisch gezien onder hun beoogde frequentiebereik zouden moeten presteren, hebben de OTL-subwoofers van Acoustic Alignment hun kracht in het eerste (hoorbare) octaaf. Het meest bijzondere is dat deze subwoofers passief, dus zonder interne versterker, een frequentiebereik hebben van 20-80 Hz (-6dB). Let wel, hiervoor is geen enkele elektronische boost gebruikt of noodzakelijk.

Elke, doorgaans in het orgel aanwezige, versterker met regelbaar volume en afsnijfrequentie kan de subwoofer akoestisch gezien goed aansturen. Een bijkomend voordeel is dat de luidspreker ‘gezond’ belastbaar (er is niet elektronisch geboost) is en dat er qua versterker vermogen minder dan 200 Watt @4Ohm per OTL benodigd is.

 

De meerwaarde van de OTL-subwoofers van Acoustic Alignment vertaalde zich in zeer positieve reacties op de algemene klankbalans van het Hauptwerkorgels, en in een zeer gelijkmatige en natuurlijke laagweergave die op elke plek op de hardhouten vloer te beleven was.

 

Wij van Acoustic Alignment zijn op zoek naar eigenaren/bespelers van elektronische pijporgels die de OTL-subwoofers aan een thuistest willen onderwerpen en ons van feedback willen voorzien. Onze bascabinetten zijn mede door afstemming op basis van feedback uit een testgroep uitgerijpt tot zeer goede producten. Wij willen met de OTL-subwoofers een topkwaliteit laagweergave voor pijporgel bereikbaar maken, en dit bij relatief compacte afmetingen en dit een eenvoudige en doeltreffende aansturing.